Angst voor de tandarts

Als u bang bent voor de tandartsbehandeling, kunt u dit het beste gewoon met de tandarts bespreken. Ook als u bijvoorbeeld een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen. De tandarts is met dergelijke problemen vertrouwd en kan veel doen om u wat meer op uw gemak te stellen.

U kunt de tandarts het volgende vragen:

  • Meer tijd uittrekken dan gebruikelijk is
  • De eerste keer alleen maar kijken of een foto maken
  • Alles van te voren goed uitleggen, zodat u weet wat er gaat gebeuren
  • U tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt
  • U laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!)
  • Stoppen met de behandeling zodra u uw hand opsteekt
  • Muziek luisteren tijdens de behandeling
  • Of tijdens de behandeling iets vasthouden wat u geruststelt, zoals een favoriete sjaal of knuffel
Nooit gedacht dat ik op mijn 42e nog eens over mijn tandartsangst heen zou komen...Fijne praktijk, vriendelijke mensen. Ze leggen alles goed uit en nemen wanneer nodig rustig de tijd.
Bianca Maton
Bianca Maton
1658810894
Ik ben zelf heel bang van de tandarts, maar daar houden ze heel goed rekening mee. Ze stellen je op je gemak, ze vertellen wat ze gaan doen.
Zeer goede tandarts. Door kwaliteit en geduld helemaal over mijn angst voor de tandarts heen geholpen. Aan te raden.
js_loader

Verdoven

Als de tandarts iets moet doen wat pijnlijk kan zijn, zal hij in de meeste gevallen eerst een verdoving voorstellen. Die bestaat uit een klein prikje. De tandarts kan de plek waar het prikje wordt gegeven minder gevoelig maken met een zalfje. Voelt u na de verdoving toch nog wat pijn, zeg dat dan meteen. De tandarts kan u nog een beetje extra verdoven. Wanneer de verdoving eenmaal werkt, voelt uw wang of lip vaak dik aan en heeft u het gevoel dat u moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt. Dat is meestal na enkele uren.

De tandarts kan ook een kalmerend medicijn voorschrijven, premedicatie genoemd. Niet alleen merkt u zo minder van de behandeling, maar u herinnert zich er achteraf ook minder van.

Heeft u angst voor de tandarts? Neem dan contact op met onze praktijk en samen bespreken we uw behandeling: 013 – 52 153 62.