Angst voor de tandarts

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk realiseren we ons dat mensen angst voor een bezoek aan de tandarts hebben. Onze ervaren specialisten passen effectieve technieken toe om ervoor te zorgen dat je op een comfortabele en angstvrije manier naar de tandarts kunt gaan.

Als je bang bent voor een bezoek aan de tandarts, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Veel mensen ervaren angst of nervositeit als het gaat om tandheelkundige behandelingen. Het is belangrijk om te begrijpen waar je angst vandaan komt. Dit kan variëren van angst voor pijn, eerdere traumatische ervaringen, angst voor tandartsapparatuur of angst voor het verlies van controle. Identificeer je specifieke angsten, zodat je gericht aan oplossingen kunt werken.

angst voor de tandarst
Uitstekend
4.8
Fijne sociale, kundige mensen die je op je gemakt stellen.
Response from the owner: Beste Senna van Riel, Hartelijk bedankt dat u uw behandeling bij onze tandarts in Oisterwijk heeft beoordeeld met 5-sterren. Wij vinden het erg belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in onze praktijk.Graag zien we u terug bij de periodieke controle.Met vriendelijke groet,Team Mondzorgcentrum De Parel
Nooit gedacht dat ik op mijn 42e nog eens over mijn tandartsangst heen zou komen...Fijne praktijk, vriendelijke mensen. Ze leggen alles goed uit en nemen wanneer nodig rustig de tijd.
Response from the owner: Beste Hanneke Zijlmans,Vriendelijk bedankt voor de 5-sterren beoordeling. Fijn om te horen dat u zo tevreden bent over uw behandeling bij onze tandartspraktijk in Oisterwijk. Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt tijdens de behandeling. Daarom nemen wij ruim de tijd om u gerust te stellen en alles goed uit te leggen. We zien u graag terug wanneer het weer tijd is voor de periodieke controle.Hartelijke groet,Team Mondzorgcentrum De Parel
Zeer goede tandarts. Door kwaliteit en geduld helemaal over mijn angst voor de tandarts heen geholpen. Aan te raden.
Response from the owner: Beste Liesbeth Kerver-Van Dun,Vriendelijk bedankt voor de review. Fijn dat u zo goed geholpen bent door één van onze tandartsen in Oisterwijk. Wij vinden het erg belangrijk dat u zich op uw gemak voelt in onze praktijk. Wij zijn daarom erg blij dat u nu over uw angst heen bent geholpen. Tot de volgende keer!Hartelijke groet,het Team van Mondzorgcentrum De Parel
js_loader

Bang voor de tandarts tips

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met angst voor de tandarts om te gaan en een comfortabele ervaring bij de tandarts of een andere mondzorgprofessional te hebben. Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk heeft een aantal tandarts tips om je te helpen je op je gemak te voelen, zodat je minder bang voor de tandarts of een andere mondzorgprofessional hoeft te zijn.

Communiceer

Communiceer met de tandarts of andere mondzorgprofessional dat je angstig bent. 

Bespreek je angsten

Bespreek je angsten en eventuele ervaringen uit het verleden die je angst voor de tandarts kunnen hebben veroorzaakt. Dit stelt de tandarts in staat om maatregelen te nemen om je gerust te stellen. Hierbij kan je aan het volgende denken:

  • Meer tijd uitrekken voor de behandeling. 
  • Stoppen met de behandeling zodra je je hand opsteekt. Dit kan ook een ander ‘stopteken’ zijn. Spreek dit goed van tevoren af met je behandelaar zodat hier rekening mee gehouden kan worden. 
  • De eerste keer alleen maar kijken in de mond of een foto maken.
  • Alles van tevoren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
  • De tandarts kan aangeven hoe de behandeling precies verloopt, wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
  • Je laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).
  • Muziek luisteren tijdens de behandeling.
  • Tijdens de behandeling iets vasthouden wat je geruststelt, zoals een favoriete sjaal of knuffel.
Gebruik ontspanningstechnieken.

Probeer ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken om kalm te blijven tijdens jouw tandartsbezoek. Je kunt aan de tandarts vragen of hij hierbij helpt (bijvoorbeeld meetellen met de ademhaling).

Afleidingstechnieken

Afleidingstechnieken kunnen helpen om je angst voor de tandarts te verminderen. Luister naar muziek, draag een virtual reality-bril of overweeg het gebruik van noise-cancelling koptelefoons/oortjes om de geluiden van de tandheelkundige apparatuur te verminderen.

Maak gebruik van verdoving opties.

Als je je zorgen maakt over pijn tijdens de behandeling, bespreek dan met je tandarts de verschillende verdoving opties die beschikbaar zijn. Lokale verdoving of andere vormen van pijnbestrijding kunnen je helpen je comfortabeler te voelen tijdens de behandeling.  Dit bestaat uit een klein prikje. De tandarts kan de plek waar het prikje wordt gegeven minder gevoelig maken met een zalfje. Voel je na de verdoving toch nog wat pijn, zeg dat dan meteen. De tandarts kan je nog een beetje extra verdoven. Wanneer de verdoving eenmaal werkt, voelt je wang of lip vaak dik aan en heb je het gevoel dat je moeilijker kan praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt. Dat is meestal na enkele uren. De tandarts kan ook een kalmerend medicijn voorschrijven, premedicatie genoemd. Niet alleen merk je zo minder van de behandeling, maar je herinnert je er achteraf ook minder van.

Regelmatige controles en preventieve zorg.

Door regelmatige tandartscontroles en preventieve zorg (zoals gebitsreiniging) te ondergaan, kun je ernstige problemen voorkomen. Hierdoor kunnen kleine problemen vroegtijdig worden behandeld of worden voorkomen, waardoor de behandelingsduur en de angst verminderd kunnen worden.

Professionele hulp

Als je ernstige angst voor de tandarts hebt, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in angststoornissen. Gedrags- en cognitieve therapie kunnen helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en het aanleren van coping strategieën om met de angst om te gaan.

Neem iemand mee

Je kunt ook altijd iemand meenemen naar de tandarts voor support, bijvoorbeeld een partner, vriend, buddy of coach.

Blootstellingstechnieken

Als je je angst voor de tandarts geleidelijk wilt overwinnen, kun je overwegen om stapsgewijze blootstellingstechnieken te gebruiken. Begin met kleine, niet-spannende tandheelkundige bezoeken en werk geleidelijk toe naar meer complexe behandelingen. Dit stelt je in staat om vertrouwen op te bouwen en je angst stap voor stap te verminderen.

Angst bij kinderen

Het is heel normaal dat kinderen angstig kunnen zijn voor een tandartsbezoek. Wij vanuit Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk stellen de volgende tips voor om de angst bij kinderen hopelijk te verminderen:

Bereid het kind voor

Leg aan je kind uit wat er gaat gebeuren tijdens het tandartsbezoek op een rustige en positieve manier. Vermijd het gebruik van enge of negatieve woorden. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat de tandarts de tanden zal controleren om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en om te helpen bij het behoud van een mooie glimlach.

Gebruik visuele hulpmiddelen

Het kan nuttig zijn om boeken, video’s of online bronnen te gebruiken die tandartsbezoeken op een kindvriendelijke manier uitleggen. Deze visuele hulpmiddelen kunnen helpen om het kind vertrouwd te maken met wat er zal gebeuren en de angst te verminderen.

Speel rollenspellen

Speel tandartsje thuis met je kind, waarbij jij de tandarts bent en je kind de patiënt is. Door dit spel te spelen, kan het kind wennen aan het idee van een tandheelkundige behandeling en kan het de angst verminderen.

Beloon moedig gedrag

Moedig je kind aan en beloon hen voor hun dapperheid tijdens het tandartsbezoek. Dit kan hen positief bekrachtigen en hen aanmoedigen om de volgende keer minder angstig te zijn.

Blijf rustig en ondersteunend

Als ouder is het belangrijk om kalm en ondersteunend te blijven tijdens het tandartsbezoek. Jouw aanwezigheid en geruststellende woorden kunnen een groot verschil maken voor je kind.

Tandarts angst overwinnen

Onthoud dat het normaal is om angst te hebben voor de tandarts en/of andere mondzorgprofessionals, maar het is belangrijk om dit niet te laten leiden tot het vermijden van tandheelkundige zorg. Dit verhoogt het risico op een slecht gebit. Onthoud dat het belangrijk is om open te communiceren met je tandarts en een vertrouwensband op te bouwen. Samen kunnen we een behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op je behoeften en angstniveaus. Het overwinnen van je angst voor de tandarts vergt tijd, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kun je stap voor stap je angst verminderen en de benodigde tandheelkundige zorg krijgen. 

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk werken wij met de juiste aanpak, begripvolle zorgverleners en effectieve technieken, waardoor je zonder angst naar de tandarts kunt gaan en je mondgezondheid op peil houden.

Heb je angst voor de tandarts? Neem dan contact op met onze praktijk en samen bespreken we je behandeling