Endodontoloog in Oisterwijk

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van het tandweefsel aan de binnenkant van de tanden en kiezen, ook wel bekend als het tandmerg of de pulpa. Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk voert de endodontoloog complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook is de endodontoloog getraind in het diagnosticeren en behandelen van problemen die verband houden met het tandmerg en omliggende weefsels.

Opleiding en specialisatie

Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk zijn onze endodontologen volledig opgeleid. Om een endodontoloog te worden, moet een tandarts namelijk een extra opleiding volgen na het behalen van zijn/haar tandartsdiploma. Deze specialisatie duurt meestal drie jaar en omvat intensieve training en ervaring op het gebied van endodontische diagnostiek, behandelingen en chirurgische ingrepen. Na succesvolle afronding van de opleiding wordt de tandarts erkend als een endodontoloog en is hij/zij bevoegd om complexe endodontische behandelingen uit te voeren.

Wanneer word je bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk verwezen naar een endodontoloog?

Meestal word je door je reguliere tandarts bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk doorverwezen naar een endodontoloog wanneer je een complexe endodontische behandeling nodig hebt. Dit kan het geval zijn bij:

  • Ernstige tandbederf dat diep in het wortelkanaal doordringt.
  • Een geïnfecteerde tandwortel.
  • Een tand met een ontsteking of abces aan de wortelpunt.
  • Onverklaarbare pijn in een tand of kies.

Eerste consult bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk

De belangrijkste taak van een endodontoloog is het diagnosticeren en behandelen van problemen van de pulpa en omliggende weefsels. Met behulp van röntgenfoto’s en mondonderzoek brengen we bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk eerst de situatie in je mond in kaart. Dit gebeurt altijd tijdens een ‘eerste consult’. Daarna wordt een plan opgesteld en dit wordt uitvoerig met je besproken. Je krijgt een begroting en een informed consent (toestemmingsverklaring waarin staat om welk onderzoek het gaat en waar je toestemming voor geeft) mee naar huis waar je alles nog rustig door kunt lezen.

Welke behandelingen doet een endodontoloog?

De belangrijkste behandeling die een endodontoloog uitvoert, is een wortelkanaalbehandeling. Hierbij wordt het geïnfecteerde of ontstoken weefsel in het wortelkanaal van een tand of kies verwijderd, het kanaal wordt grondig gereinigd, en daarna wordt het kanaal afgesloten met een vulling. Andere behandelingen die een endodontoloog kan uitvoeren, zijn onder meer wortelkanaalherbehandelingen (als een eerdere behandeling niet succesvol was), chirurgische ingrepen aan de wortelpunt (apexresectie) en behandeling van tandletsel, zoals bij een trauma waarbij de tand volledig uit zijn tandholte losgekomen is (avulsie).

Complexe gevallen

Endodontologen zijn gespecialiseerd in het omgaan met complexe endodontische gevallen. Dit omvat bijvoorbeeld het behandelen van tanden met afwijkende wortelkanalen, herbehandelingen van eerdere mislukte wortelkanaalbehandelingen, het verwijderen van gebroken instrumenten uit het wortelkanaal, en het behandelen van tanden met abcessen of ontstekingen aan de wortelpunt.

Geavanceerde technieken

Een endodontoloog bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk maakt gebruik van geavanceerde technieken en apparatuur om nauwkeurige diagnoses te stellen en effectieve behandelingen uit te voeren. Dit kan onder meer het gebruik van digitale röntgenfoto’s, microscopen en geautomatiseerde endodontische instrumenten omvatten.

Chirurgische ingrepen bi Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk

Naast wortelkanaalbehandelingen kan een endodontoloog bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk ook bepaalde chirurgische ingrepen uitvoeren, zoals een apexresectie (chirurgische verwijdering van de wortelpunt) of het plaatsen van een kunstmatige wortel (implantaat) in het geval dat een tand niet te redden is.

Kosten van een endodontoloog bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk

De kosten van een behandeling bij een endodontoloog kunnen variëren op basis van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de behandeling en het aantal wortelkanalen dat behandeld moet worden. Endodontische behandelingen kunnen over het algemeen duurder zijn dan reguliere tandheelkundige behandelingen vanwege de gespecialiseerde aard van de procedures. Voorafgaand aan de behandeling krijg je bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk  een begroting mee van de geschatte kosten.

Vergoeding endodontoloog

De vergoeding voor endodontische behandelingen kan variëren afhankelijk van het type verzekering dat je hebt en de dekking die daarbij hoort. Het is belangrijk om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om precies na te gaan welke behandelingen worden gedekt en welke kosten je mogelijk zelf moet betalen.

Het is altijd verstandig om voorafgaand aan een behandeling bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk contact op te nemen met zowel de endodontoloog als je verzekeringsmaatschappij om te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de kosten en de dekking van de behandeling die je nodig hebt. Denk jij een consult met een endodontoloog nodig te hebben? Neem dan contact met ons op: 013 521 5362 om met ons te overleggen.