Facings Oisterwijk

Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk erkennen we dat het zetten van facings vragen kan oproepen. Onze tandartsen maken gebruik van bewezen methoden om ervoor te zorgen dat je facings-afspraak soepel verloopt. Lees hieronder verder voor meer informatie over het plaatsen van facings in Oisterwijk.

Wat zijn facings?

Een facing is een dun laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een porseleinen schildje dat de tandarts op de voorkant van je tanden plakt. Facings worden gebruikt om het uiterlijk van de tanden te verbeteren, waardoor ze er witter, recht en esthetisch aantrekkelijker uitzien.

Voor en na facings plaatsen

In de moderne tandheelkunde zijn facings plaatsen een waardevolle behandelingsoptie voor patiënten met esthetische tandproblemen. Facings bieden oplossingen voor diverse tandproblemen, zoals:

Scheve tanden

Met facings kun je de illusie van rechte tanden creëren zonder orthodontische ingrepen.

Gechipte of gebroken tanden

Facings kunnen beschadigde tanden bedekken en het uiterlijk herstellen.

Spleetje tussen tanden

Facings kunnen worden gebruikt om de ruimtes tussen tanden te verkleinen en een gelijkmatigere glimlach te creëren.

Onregelmatig gevormde tanden

Facings kunnen tanden een meer symmetrische en evenwichtige vorm geven.

Het is belangrijk om eerst een uitgebreid consult met je tandarts te hebben om je specifieke situatie te bespreken en om te bepalen of facings een geschikte optie voor jou zijn. Vervolgens kan jouw tandarts kan je adviseren over de beste behandelopties en verwachtingen. Denk je daarna dat het plaatsen van facings jou een mooier gebit kan geven? Maak dan een afspraak voor een intake  bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk.

Wat is het verschil tussen een composiet- en porseleinen facing?

Bij het plaatsen van een composiet facing slijpt de tandarts een heel dun laagje van het oppervlak van de tand om ruimte te creëren. Vervolgens brengt de tandarts de composiet in vorm en hardt deze uit met behulp van een speciale lamp. Ten slotte controleert de tandarts de hoogte en polijst men de composiet facing.

Bij het plaatsen van een porseleinen facing is het nodig om minimaal een halve millimeter af te slijpen. De tandarts maakt een afdruk van de tand, die wordt doorgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium. Daarna vervaardigt men de porseleinen facing in de gewenste vorm en kleur. Na ongeveer 2 weken kan de porseleinen facing worden geplaatst.

Hoe duur zijn facings bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk?

De kosten voor het plaatsen van facings bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk zijn  afhankelijk van het type behandeling die je ondergaat. Daarnaast komen nog techniekkosten bij de facings van porselein.

Facing vergoeding

Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandelkosten van composiet facings vergoedt vanuit de basisverzekering. In enkele gevallen van bepaalde aandoeningen – bijvoorbeeld een ontwikkelstoornis van het glazuur – kan het voorkomen dat de verzekeraar ook porseleinen facings vergoedt vanuit de basisverzekering.

Facing kosten

Volwassenen kunnen vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgen voor facings. Soms vergoedt een aanvullende tandartsverzekering de behandeling. Dit verschilt echter per verzekeraar. Daarom raden wij u aan om dit bij je verzekeraar te controleren.

Veelgestelde vragen

Een facing gaat vijf tot tien jaar mee. Ze kunnen slijten of beschadigen als je bijvoorbeeld tandenknarst of op je nagels bijt. Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk kan een versleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen zonder de tand zelf te beschadigen.

Het plaatsen van porseleinen facings is een nauwkeurig proces met verschillende stappen:

 • Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk zal eerst je tanden beoordelen, naar je wensen luisteren en de mogelijkheden bespreken.
 • Voorbereiding: De tandarts verwijdert een dun laagje glazuur van het tandoppervlak om ruimte te maken. Dit wordt meestal gedaan onder lokale verdoving.
 • Afdrukken: er worden afdrukken van jouw tanden gemaakt, die worden gebruikt om ze op maat te maken.
 • Plaatsing: de facings worden op het tandoppervlak geplaatst met behulp van speciale tandheelkundige lijm. Ze worden aangepast aan de vorm en kleur van je natuurlijke tanden voor een natuurlijke uitstraling.
 • Controle: Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk controleert de facings en past ze indien nodig aan.

Na de plaatsing is het belangrijk om regelmatige tandheelkundige controles bij te houden met bijbehorende professionele gebitsreiniging. Onze mondzorgprofessionals adviseren je hoe je het beste jouw gebit met facings kunt onderhouden voor een optimale levensduur.

Het plaatsen van facings heeft veel voordelen, maar net als in elke behandeling zijn er ook enkele overwegingen. Hier zijn de belangrijkste voor-en nadelen van het laten plaatsen van facings.

Voordelen:

 • Esthetische verbetering: facings kunnen aanzienlijke esthetische verbeteringen bieden. Je kunt facings gebruiken om verkleuringen, scheuren, chips, misvormingen of spleten in de tanden te verbergen, waardoor je een symmetrische, witte en mooie glimlach krijgt.
 • Natuurlijke uitstraling: moderne facings, gemaakt van tandkleurige materialen zoals porselein of composiethars, geven een natuurlijke uitstraling en lijken op natuurlijke tanden. De facings passen zich aan aan de kleur, vorm en grootte van je bestaande tanden, waardoor ze naadloos in jouw glimlach passen.
 • Minimale invasieve procedure: het plaatsen van facings is meestal een minimaal invasieve procedure zonder noodzaak om, vooral bij het gebruik van dunne porseleinen facings (veneers), veel tandstructuur te verwijderen. Dit minimaliseert het verlies van natuurlijk tandmateriaal.
 • Duurzaamheid: met de juiste mondverzorging en regelmatige tandartsbezoeken kunnen facings vele jaren meegaan.

Nadelen:

 • Kosten: facings kunnen een aanzienlijke investering zijn, vooral als u meerdere tanden wilt laten behandelen. Verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal en het aantal, bepalen de kosten. 
 • Onomkeerbaar proces: het proces om facings aan te brengen vereist het verwijderen van een klein deel van de tandstructuur, wat een onomkeerbaar proces is. Dit betekent dat de tanden altijd beschermd moeten worden met facings of andere restauratieve behandelingen.
 • Tijdelijke gevoeligheid: nadat de facings zijn geplaatst kan er tijdelijke gevoeligheid optreden, vooral bij het eten of drinken van warme of koude producten. Deze gevoeligheid is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd.
 • Mogelijke beschadiging: hoewel facings duurzaam zijn, kunnen ze beschadigd raken door overmatig gebruik van kracht op de tanden, zoals tandenknarsen, nagelbijten of het bijten op harde voorwerpen. Het is belangrijk om schadelijke gewoonten te vermijden en voorzichtig te zijn bij het gebruik van jouw tanden.

Denkt u dat een facing u een mooier gebit kan geven? Maak dan een afspraak voor een intake bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk.