Kunstgebit, klikgebit en partieel plaatje Oisterwijk

Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk begrijpen we dat het overwegen van het plaatsen van kunstgebitten of klikgebitten gepaard kan gaan met verschillende vragen en behoeften. Onze ervaren professionals maken gebruik van de juiste methodes om ervoor te zorgen dat je afspraak efficiënt en goed verloopt. Lees verder voor meer informatie over het plaatsen van een kunstgebit of klikgebit in Oisterwijk en ontdek hoe wij jouw gebit kunnen verbeteren.

Contact

Neem nu contact op en ontvang vrijblijvend advies over uw mogelijkheden!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verschil kunstgebit en klikgebit

Een kunstgebit en een klikgebit zijn beide prothesen die dienen om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Ze zijn ontworpen om de functie en het uiterlijk van natuurlijke tanden te herstellen, waardoor patiënten kunnen genieten van een betere mondgezondheid en verbeterde esthetiek. Heb jij interesse in het plaatsen van kunstgebit of klikgebit in Oisterwijk? Bel nu 013 52 153 62 of vul het contactformulier in en ontvang vrijblijvend advies over jouw mogelijkheden. Wij voorzien jou gratis van informatie en advies op maat.

implantantoloog-eindhoven-uitleg


Kunstgebit / klikgebit


Kunstgebit Oisterwijk (volledige gebitsprothese)

Een kunstgebit is een uitneembare prothese die wordt gebruikt wanneer alle tanden in een kaak ontbreken. Het bestaat uit een roze kunstharsbasis die de tandvleesweefsels bedekt en een reeks kunstmatige tanden bevat. Een kunstgebit rust op het tandvlees en krijgt ondersteuning van de kaakboog.

Behandeling kunstgebit Oisterwijk

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in jouw mond past, maken we bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk eerst een afdruk van je huidige gebit met speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in jouw mond om de positie van je kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe jouw tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen.

Bel 013 52 153 62 of vul het formulier in en ontvang vrijblijvend advies over uw mogelijkheden.

De proefprothese

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in jouw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij je vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De tandtechnicus werkt vervolgens de proefprothese volledig af. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoef je niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden.

Vervolgafspraak kunstgebit Oisterwijk

Na een paar weken zal Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk een nieuwe afspraak met je maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese je bevalt. Als er problemen zijn, kunnen wij kleine aanpassingen doen.

Materiaal van de prothese

Volledige protheses worden gemaakt van acryl (plastic). Partiële (gedeeltelijke) protheses kunnen ook geheel van acryl worden vervaardigd (plaatprothese). Soms worden ze echter gemaakt van een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame). Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder.


WEnnen aan een prothese

Een prothese zal anders aanvoelen dan jouw eigen tanden en het duurt even voordat je eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat je de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met jouw tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in je mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen.

Voordelen van een kunstgebit

 • Betaalbaar: een kunstgebit is over het algemeen goedkoper dan andere opties voor het vervangen van ontbrekende tanden.
 • Verbeterde esthetiek: een kunstgebit herstelt het uiterlijk van een natuurlijke glimlach en verbetert het zelfvertrouwen. 
 • Verbeterde kauwfunctie: hoewel het even kan duren om aan te wennen, biedt een kunstgebit een betere kauwfunctie in vergelijking met ontbrekende tanden.
 • Stimuleert het kaakbot: het dragen van een kunstgebit stimuleert het kaakbot en voorkomt dat het slinkt.

Nadelen van een kunstgebit

 • Minder stabiliteit: een kunstgebit kan losraken tijdens het praten of eten, wat ongemak kan veroorzaken.
 • Verminderd smaakgevoel: een kunstgebit bedekt het gehemelte, wat kan leiden tot een verminderd smaakgevoel.
 • Aanpassingsperiode: het kan even duren voordat men gewend is aan het dragen van een kunstgebit, met mogelijke spraakproblemen in het begin.

Klikgebit Oisterwijk (implantaatgedragen prothese)

Een klikgebit, ook wel bekend als een implantaatgedragen prothese, is een stabielere en comfortabelere optie in vergelijking met een kunstgebit. Het klikgebit maakt gebruik van tandheelkundige implantaten die in de kaak worden geplaatst en fungeren als kunstwortels. Het kunstgebit heeft vervolgens bevestigingen die op de implantaten klikken, waardoor het gebit stevig op zijn plaats blijft zitten.

Voordelen van een klikgebit

 • Verbeterde stabiliteit: een klikgebit is veel stabieler dan een traditioneel kunstgebit, omdat het vastklikt op de implantaten. Dit zorgt voor meer vertrouwen tijdens het spreken en eten.
 • Het behoud van kaakbot: de implantaten stimuleren het kaakbot, waardoor botverlies wordt voorkomen.
 • Verbeterde kauwkracht: een klikgebit biedt betere kauwkracht en maakt het mogelijk om een breder scala aan voedingsmiddelen te eten.

Nadelen van een klikgebit

 • Kostbaarder: een klikgebit is over het algemeen duurder dan een traditioneel kunstgebit vanwege de kosten van de implantaten en chirurgische procedures.
 • Chirurgische ingreep: het plaatsen van de implantaten vereist een chirurgische procedure, en sommige patiënten kunnen daarom niet geschikt zijn voor deze behandeling.
 • Genezingstijd: na het plaatsen van de implantaten is er een periode van genezing nodig voordat het klikgebit kan worden bevestigd.
HOE GEZOND IS JOUW MOND?

Verzorging van een kunst- en klikgebit

 1. Spoel het kunstgebit na elke maaltijd met koud water af om voedselresten te verwijderen. Reinig het kunstgebit dagelijks met een speciale protheseborstel en water met zachte vloeibare zeep de binnen- en buitenkant. Spoel daarna de prothese goed af met koud water. Gebruik geen tandpasta, omdat dit krassen kan veroorzaken.
 2. Mondhygiëne: Poets de resterende natuurlijke tanden, tandvlees en tong zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Het behoud van een goede mondhygiëne is belangrijk, zelfs als sommige tanden zijn vervangen door implantaten.
 3. Let eenmaal per week de kunstgebit in een bakje water (1/2) en schoonmaakazijn (1/2). Het is belangrijk om daarna het kunstgebit goed af te spoelen met koud water.
 4. Vergeet niet de mondholte goed te poetsen met een zachte tandenborstel, zelfs als er geen natuurlijke tanden meer zijn. Reinig ook het tandvlees, het gehemelte en de tong.
 5. Bezoek regelmatig je tandarts voor controles, zodat de tandarts je kunstgebit kan controleren en eventuele aanpassingen kan maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze informatie algemeen is en dat de specifieke behoeften en geschiktheid voor een kunstgebit of klikgebit kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie. Het is raadzaam om Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk te raadplegen voor een grondige evaluatie en advies op maat.

Bel 013 52 153 62 of vul het formulier in en ontvang vrijblijvend advies over uw mogelijkheden.

Partieel plaatje

Een partieel plaatje, ook wel bekend als een partiële gebitsprothese, vervangt ontbrekende tanden wanneer er nog natuurlijke tanden aanwezig zijn in de mond. Het is een uitneembare prothese die bestaat uit een metalen frame met kunstmatige tanden die de ontbrekende tanden vervangen. Het frame bevat haken of klemmen die zich vasthechten aan de natuurlijke tanden, waardoor het plaatje op zijn plaats blijft zitten.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over een partieel plaatje

Ontwerp op maat

Partiële plaatjes worden individueel op maat gemaakt om perfect in de mond van de patiënt te passen. Het frame is meestal gemaakt van een speciaal metaal, zoals chroom-kobaltlegering, dat duurzaam en lichtgewicht is.

Vervanging van ontbrekende tanden

Het partieel plaatje bevat kunstmatige tanden die de lege ruimtes opvullen waar tanden ontbreken. Deze tanden worden gemaakt van kunsthars en zijn ontworpen om er zo natuurlijk mogelijk uit te zien en te functioneren.

Behoud van natuurlijke tanden

Een partieel plaatje maakt gebruik van de bestaande natuurlijke tanden in de mond als ankers om stabiliteit te bieden. De haken of klemmen op het frame grijpen vast aan de natuurlijke tanden, waardoor het plaatje op zijn plaats blijft. Het is belangrijk dat de natuurlijke tanden gezond genoeg zijn om het plaatje te ondersteunen.

Verbeterde functionaliteit

Een partieel plaatje verbetert de kauwfunctie en helpt bij het spreken, waardoor patiënten weer normaal kunnen eten en communiceren.

Tijdelijk of permanent

Een partieel plaatje kan worden gebruikt als een tijdelijke oplossing terwijl andere tandheelkundige behandelingen worden uitgevoerd, zoals implantaten of bruggen. Het kan ook dienen als een permanente oplossing voor patiënten die geen andere tandheelkundige procedures willen of kunnen ondergaan.

Verzorging en onderhoud

Het is belangrijk om een partieel plaatje goed te onderhouden. Regelmatige reiniging met een speciale protheseborstel en water met zachte vloeibare zeep is essentieel om voedselresten en tandplak te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de mondhygiëne te handhaven door de natuurlijke tanden en het tandvlees grondig te poetsen. Regelmatige controles bij de tandarts zijn ook belangrijk om de pasvorm en functionaliteit van het partieel plaatje te controleren.

Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk vinden we een uitgebreide evaluatie en advies belangrijk over het gebruik van een partieel plaatje, omdat de geschiktheid en het ontwerp ervan afhankelijk zijn van de specifieke situatie van de patiënt.

Vergoedingen kunstgebit Oisterwijk

Voor de meeste tandheelkundige zorg, inclusief een kunstgebit, geldt het eigen risico van de basisverzekering. Dit betekent dat je eerst zelf het eigen risico moet betalen voordat de vergoeding van kracht wordt. De vergoeding voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering is vaak beperkt. Voor meer uitgebreide dekking kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen bieden verschillende dekkingsniveaus voor tandheelkundige zorg, inclusief prothesen. Het vergoedingspercentage voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering varieert per verzekeraar. In de meeste gevallen vergoedt een kunstgebit voor een deel, en moet je zelf het resterende bedrag betalen.

Het is belangrijk om jouw zorgverzekeraar te raadplegen en de specifieke polisvoorwaarden te controleren om te begrijpen welke vergoedingen er gelden voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering. Elke verzekeraar kan verschillende regels en beperkingen hanteren met betrekking tot de vergoeding van tandheelkundige zorg.

Veel gestelde vragen

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een vervanging van ontbrekende tanden en/of kiezen in de mond. Een kunstgebit bestaat uit kunstmatige tanden en tandvlees dat is gevormd om in de mond te passen. De prothese wordt op maat gemaakt en kunnen worden gebruikt om het uiterlijk, de functionaliteit en het vermogen om te kauwen en te spreken te herstellen. De meeste protheses kun je uitdoen, maar er zijn ook protheses die vast in jouw mond zitten.

Als je één of meerdere tanden mist dan is een kunstgebit een oplossing om jouw gebit compleet te maken.

Een klikgebit, ook bekend als een overkappingsprothese op implantaten,  is een kunstgebit dat je vast klikt op twee of meerdere implantaten in de kaak. Implantaten zijn kleine titanium elementen die chirurgisch in de kaak worden geplaatst op de plekken waar tanden ontbreken. Hierdoor zit het kunstgebit stevig vast zit op jouw kaak. Omdat het gebit vastklikt op de implantaten, schuift of beweegt het niet in de mond. Dit maakt eten en spreken gemakkelijker en comfortabeler. Klikgebitten kunnen zowel in de boven- als onderkaak worden toegepast. 

Het klikgebit kan eenvoudig uit de mond gehaald worden voor reiniging en kan vervolgens weer eenvoudig worden vastgeklikt.

Wanneer je tanden en/of kiezen mist, helpt een (gedeeltelijk) kunstgebit om weer goed te kunnen kauwen. Dit is belangrijk voor een goede spijsvertering. Verder praat je weer makkelijker met een kunstgebit en geeft het jou een beter uiterlijk.

Reinig de prothese elke dag met speciale reinigingsmiddelen (geen tandpasta) en een (prothese)borstel. Spoel de prothese af voordat je hem terug in de mond plaatst. Poets vervolgens jouw kaak en tong met een tandenborstel.

Bewaar de prothese, als je deze niet draagt, vochtig in het bewaarbakje.

Een klikgebit is voor mensen die geen tanden of kiezen meer hebben in hun boven- en/of onderkaak. Een klikgebit vervangt namelijk alle tanden van de onder- of bovenkaak.

Ook voor mensen die geen normaal kunstgebit kunnen krijgen omdat zij problemen hebben met de vorm van hun onder- of bovenkaak is een klikgebit een goede optie.

Een klikgebit is toepasbaar voor zowel de onder- als de bovenkaak. In de meeste gevallen wordt (eerst) de onderkaak toegepast. In geval van de bovenkaak zorgen we dat jouw verhemelte weer vrij komt met een klikgebit zonder verhemelteplaat.

Nieuwe cliënt

Ben je geen cliënt bijMondzorgcentrum De Parel? Geen probleem. Als je nieuw bent bij Mondzorgcentrum De Parel kun je een eerste afspraak inplannen via 013 52 153 62 of vul het formulier in!

Afspraak maken

Direct een afspraak maken met de tandarts implantoloog? Dat kan online middels het formulier of telefonisch via 013 52 153 62.