(Paro-)preventieassistent Oisterwijk

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk kun je een afspraak maken met een (paro-) preventieassistent. Dit is een gespecialiseerde tandheelkundige professional die zich richt op het voorkomen van tandheelkundige problemen. De preventieassistent voert een reeks preventieve behandelingen uit. Daarnaast werken ze nauw samen met tandartsen en mondhygiënisten om ervoor te zorgen dat toekomstige problemen worden voorkomen.

Mondhygiëne

Slechte mondzorg kan resulteren in ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees kan leiden tot onherstelbare schade. Mondzorg is daarom belangrijk voor het behoud van je tanden en kiezen, maar ook voor je algemene gezondheid. 

Door goed te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen, kun je jouw mondgezondheid zelf positief beïnvloeden. Je komt echter zelf lastig op alle plekken tussen de tanden en tandvlees en bij jouw kronen en vullingen. De (paro-) preventieassistent, als specialist op het gebied van preventieve mondzorg, kan een extra belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van jouw mondgezondheid. Ook voor mondzorg geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo streven wij ernaar dat jouw tanden een leven lang mee gaan!

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk zijn een preventieassistent en een paro-preventieassistent beide tandheelkundige professionals die zich bezighouden met preventieve tandheelkunde, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen in hun taken en verantwoordelijkheden.

Wat is een preventieassistent?

Een preventieassistent is een tandheelkundige professional die specifiek is opgeleid om bij jou preventieve tandheelkundige behandelingen uit te voeren. De taken van een preventieassistent omvatten onder andere:

  • Afnemen van medische vragenlijsten
  • De conditie van je tandvlees in kaart brengen m.b.v. de PPS-score (PPS is een afkorting voor Periodiek Paradontaal Screenen, deze score geeft globaal de noodzaak tot vervolgstappen aan).
  • Het uitvoeren van professionele gebitsreinigingen (scaling) om tandsteen en tandplak te verwijderen.
  • Het uitvoeren van tandheelkundige polijstbehandelingen om het gebit gladder te maken en oppervlakkige vlekken te verwijderen.
  • Het geven van voorlichting en instructies over mondhygiëne, zoals de juiste poetstechnieken en het gebruik van floss of interdentale borsteltjes.
  • Het aanbrengen van fluoride om de tanden te versterken en te beschermen tegen cariës (tandbederf).
  • Het maken van röntgenfoto’s en andere diagnostische procedures ter ondersteuning van de tandarts.

Wat is een Paro-preventieassistent?

Een paro-preventieassistent is een preventieassistent die zich heeft gespecialiseerd in de parodontologie, wat zich richt op de preventie en behandeling van tandvleesaandoeningen. De taken van een paro-preventieassistent omvatten alles wat een preventieassistent doet, maar met een nadruk op het voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen. Ze hebben extra training gehad en expertise in het omgaan met patiënten met tandvleesproblemen, zoals gingivitis en parodontitis.

Verschil tussen preventieassistent en paro-preventieassistent

Het belangrijkste verschil tussen een preventieassistent en een paro-preventieassistent ligt in hun specialisatie. Terwijl een preventieassistent zich voornamelijk richt op algemene preventieve tandheelkunde en basisbehandelingen uitvoert om de mondgezondheid te behouden, heeft een paro-preventieassistent aanvullende kennis en vaardigheden op het gebied van parodontale zorg, inclusief behandelingen voor tandvleesaandoeningen.

Samenwerking met de tandarts en mondhygiënist bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk  werkt de (paro-)preventieassistent nauw samen met de tandarts en de mondhygiënist. Als de conditie van het tandvlees verslechtert wordt een patiënt doorverwezen naar een mondhygiënist. De mondhygiënist is gespecialiseerd in complexere tandvleesbehandelingen. Als de situatie verbetert wordt de patiënt weer terugverwezen naar de (paro-)preventieassistent. 

Symptomen tandvleesproblemen

Er zijn een aantal symptomen waardoor je kunt herkennen dat je tandvlees- of tandsteunweefselproblemen hebt. Bij {naam tandarts + plaatsnaam} vinden we het belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen en serieus te nemen, zodat we eventuele toekomstige problemen kunnen voorkomen.

Bloedend tandvlees of loszittende tanden of kiezen

Bloedend tandvlees wijst in de meeste gevallen op ontstoken tandvlees. Je kan een bloeding opmerken tijdens het poetsen, interdentaal reinigen of eten. Naast dat het tandvlees bloedt, kan het ook gevoelig zijn bij aanraking. Ontstoken tandvlees kan ontstaan door een slechte mondhygiëne. Het beginstadium van tandvleesontsteking heet gingivitis. Gingivitis bevindt zich met name aan de tandvleesrand. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld, kan dit overgaan in parodontitis (kaakbotontsteking). Parodontitis tast de fundering van jouw tand of kies aan met als resultaat het losraken of zelfs kwijtraken van je tand of kies. Zowel gingivitis als parodontitis verlopen in de meeste gevallen pijnloos.

Slechte adem en vieze smaak in de mond

Een slechte adem herkent je vaak door een metaalachtige en zure smaak in de mond. Dit is het gevolg van bacteriën op de tong. Achterop de tong bevinden zich diepe groeven waarin bacteriën zich nestelen.

Dit kan worden voorkomen door naast het poetsen van je tanden ook je tong te poetsen of gebruik te maken van een tongreiniger. Gebruik ook interdentale hulpmiddelen zoals ragers en stokers om een slechte adem en/of vieze smaak in de mond te voorkomen.

Bij Mondzorgcentrum De Parel Oisterwijk kan de behandelaar zoals een tandarts, mondhygiënist, paradontoloog of (Paro-) preventieassistent je advies geven over welke interdentale hulpmiddelen je het beste kan gebruiken.

Gevoelige tanden

Een goede mondhygiëne kan tandhalsgevoeligheid voorkomen. Als je niet te krachtig poetst en zorgt dat je tandvlees niet ontstoken raakt, heb je hier minder kans op. Dat betekent dat je dagelijks alle tandplak van en tussen je tanden en kiezen moet verwijderen. Poets je tanden daarom tweemaal per dag met een fluoridetandpasta. Een goede poetsbeurt duurt twee minuten, gebeurt zorgvuldig en is niet te krachtig. Poets met een zachte tandenborstel om beschadiging van de tanden te voorkomen. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen je tanden en kiezen met tandenstokers of ragers. Verder zijn er speciale tandpasta’s op de markt die de tandhalsgevoeligheid kunnen verminderen. Indien u hier vragen over heeft, kunt u terecht bij een van onze mondzorgprofessionals. 

Tandplak, tandsteen of aanslag

Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Als het tandplak niet goed verwijderd wordt, krijg je tandvleesontstekingen, gaatjes of tandsteen. Tandsteen ontstaat door tandplak dat door middel van speeksel verkalkt. Aanslag op je tanden kan erg storend zijn. Dit kan komen door roken, bepaalde voeding en het drinken van koffie, thee of wijn. Bepaalde spoelmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat er aanslag op je tanden ontstaat.

Preventie

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk zeggen we: voorkomen is beter dan genezen. Preventie van problemen in de mond begint bij de juiste voorlichting tijdens de periodieke controle of de mondhygiënebehandeling. Samen met jou streven we naar een mooi, gezond en functioneel gebit.

We zijn er op onze beurt van bewust dat je ondanks jouw inzet toch met problemen in de mond te maken kunt krijgen. In onze praktijk in Oisterwijk wordt regelmatig een röntgenfoto gemaakt van je gebit, zodat we kunnen zien of er gaatjes tussen de tanden en kiezen zijn ontstaan of dat er misschien ontstekingen zijn.