Wortelkanaalbehandeling Oisterwijk

Bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk staan we niet alleen garant voor hoogwaardige tandheelkundige zorg, maar streven we er ook naar om onze patiënten volledig te informeren en te begeleiden tijdens hun behandeling. Wij begrijpen dat het ondergaan van een tandheelkundige ingreep zoals een wortelkanaalbehandeling vragen met zich mee kan brengen. Daarom nemen we graag de tijd om je gedetailleerd te informeren over deze procedure en om al je vragen te beantwoorden. Lees hieronder verder over een wortelkanaalbehandeling bij Mondzorgcentrum de Parel in Oisterwijk.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is een procedure die wordt uitgevoerd om een geïnfecteerde of ontstoken tand of kies te behandelen. Het doel van de behandeling is om de infectie te verwijderen, het wortelkanaal schoon te maken en te vullen, en de tand of kies te behouden.

Je tanden en kiezen bestaan uit een kroon, glazuur, dentine (tandbeen), één of meerdere wortels, pulpakamer (zenuwholte), en het wortelkanaal. De laatste twee worden samen pulpa genoemd en hierin bevindt zich (in een gezonde situatie) pulpaweefsel. De kroon is het zichtbare deel van de tand of kies. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In de wortel loopt het wortelkanaal dat bestaat uit zenuwvezels en bloedvaten. 

In een gezonde situatie reageert een tand of kies normaal op koude- en warmteprikkels. Als er een gaatje ontstaat (tandbederf of wel cariës), kan een zenuw geïrriteerd raken. Deze irritatie kan in de meeste gevallen worden verholpen door een vulling te maken in de tand of kies.

Om verschillende redenen kan de irritatie van de zenuw nog aanwezig zijn nadat een vulling is gemaakt. Soms wordt er afgewacht aIs de irritatie nog omkeerbaar is. Er zal een zenuwbehandeling ofwel wortelkanaalbehandeling plaats moeten vinden aIs de zenuw ernstig ontstoken is of als het weefsel (pulpa) ontstoken is geweest.

Wanneer is een wortelkanaalbehanding nodig?

Er zijn verschillende klachten waaraan je kan herkennen dat een wortelkanaalbehandeling nodig is. Deze klachten kunnen variëren van milde pijn of gevoeligheid tot ernstige pijn of zwelling. 

Een wortelkanaalbehandeling kan noodzakelijk zijn wanneer je:

  • een lekkende vulling hebt
  • tandbederf hebt 
  •  gevoeligheid/pijn ervaart met warm en koud eten of drinken
  • een stekende pijn hebt met kauwen / dichtbijten van tanden
  • een zwelling of knobbeltje hebt rond een getroffen tand of kies
  • hevige spontane pijn hebt in je tand of kies (waar je ‘s nachts wakker van wordt)
  • een dikke wang hebt of pijn die uitstraalt naar andere tanden/kiezen, de kaken, het oor of de slaapstreek 
  • een harde klap op je gebit hebt gehad
  • op je gezicht gevallen bent

Soms is de zenuw al afgestorven of verwijderd met een wortelkanaalbehandeling en veroorzaken bacteriën in de wortelkanalen een infectie rondom het wortelpunt. Dit kan dan ook verholpen worden met een wortelkanaalbehandeling of herbehandeling. 

Het is ook mogelijk dat je nog geen klachten hebt. Je tandarts kan dan door het maken van een röntgenfoto tijdens een controle zien of je een wortelkanaalbehandeling nodig hebt. Je kunt dan geholpen worden voordat je last krijgt van pijnklachten.

Wil jij meer informatie over een wortelkanaalbehandeling in Oisterwijk? Neem dan contact op met onze praktijk en maak een intake afspraak. 

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling bij Mondzorgcentrum de Parel in Oisterwijk?

Als eerste zal de tandarts röntgenfoto’s maken en een grondig onderzoek uitvoeren om de omvang van de infectie te beoordelen en te bepalen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Een wortelkanaalbehandeling bij Mondzorgcentrum de Parel in Oisterwijk wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving om ervoor te zorgen dat de patiënt comfortabel is tijdens de procedure. De tandarts maakt een kleine opening in de tand of kies om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Vervolgens worden de geïnfecteerde pulpa en zenuwen verwijderd en wordt het kanaal grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd om eventuele bacteriën, tandbederf en andere ongewenste materialen te verwijderen. Nadat het wortelkanaal is gereinigd en gedesinfecteerd, wordt het gevuld met een rubberachtig materiaal dat guttapercha wordt genoemd. Dit materiaal vult het wortelkanaal en zorgt voor stabiliteit. Hierdoor wordt voorkomen dat er opnieuw een infectie optreedt.

Na de wortelkanaalbehandeling kan een restauratieve behandeling nodig zijn om de tand te herstellen en te versterken. Dit kan een vulling, tandkroon of tandheelkundige opbouw omvatten, afhankelijk van de conditie van de tand.

Na de behandeling

Na de wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies gevoelig zijn, maar deze gevoeligheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen. De tandarts kan pijnstillers voorschrijven om eventuele ongemakken te verlichten. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven door twee maals daags twee minuten te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen met een rager. Het is ook raadzaam om harde en kleverige voedingsmiddelen te vermijden totdat de tand of kies volledig is hersteld.

Na de wortelkanaalbehandeling is het essentieel om een follow-up afspraak te maken met jouw tandarts bij Mondzorgcentrum de Parel. Deze afspraak is bedoeld om te controleren of de tand of kies goed geneest en er geen tekenen van infectie of complicaties zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de tand of kies te restaureren met een vulling of een kroon om de structuur en functionaliteit te herstellen.

Voor- en nadelen wortelkanaalbehandeling

Het ondergaan van een wortelkanaalbehandeling heeft veel voordelen, maar net als bij elke behandeling zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee kan houden. Hier zijn de belangrijkste voor-en nadelen van een wortelkanaalbehandeling.

Voordelen van een wortelkanaalbehandeling Oisterwijk

Behoud van de natuurlijke tand

Een van de belangrijkste voordelen van een wortelkanaalbehandeling is dat het de mogelijkheid biedt om een natuurlijke tand te behouden die anders getrokken zou moeten worden.

Pijnverlichting

Een geïnfecteerde pulpa kan ernstige tandpijn veroorzaken. Een wortelkanaalbehandeling kan de infectie verwijderen en pijn verlichten.

Verbeterde mondgezondheid

Door de infectie te behandelen en de tand te redden, kan een wortelkanaalbehandeling bijdragen aan een betere mondgezondheid op lange termijn.

Esthetisch voordeel

Een tand die is behandeld met een wortelkanaalbehandeling kan worden hersteld met behulp van restauratieve behandelingen, zoals tandvullingen of tandkronen, waardoor de esthetiek van de glimlach wordt hersteld.

Nadelen van een wortelkanaalbehanding

Mogelijke gevoeligheid

Na een wortelkanaalbehandeling kan de tand gevoelig zijn voor warmte, koude en druk. Deze gevoeligheid is meestal van voorbijgaande aard en verdwijnt na verloop van tijd.

Extra tandherstel nodig

Na een wortelkanaalbehandeling kan het nodig zijn om de tand te herstellen met een vulling, tandkroon of tandheelkundige opbouw om de functionaliteit en esthetiek te herstellen. Dit kan extra kosten en tandheelkundige afspraken met zich meebrengen.

Alternatieven

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd met het doel om een tand of kies te behouden. Echter zijn er ook andere alternatieven:

Geen behandeling

Je kunt ervoor kiezen om geen behandeling uit te laten voeren of te wachten op duidelijke klachten/symptomen. Het risico hiervan is dat je veel pijn ervaart en de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Bij aantasting van het kaakbot kun je jouw tand of kies verliezen.

Apexresectie (= wortelpuntoperatie)

Je kunt een apexresectie laten uitvoeren door een chirurg als de ontsteking in de wortelpunt zit. Jouw tandarts of endodontoloog kan u hierover adviseren.

Alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling bij Mondzorgcentrum De Parel in Oisterwijk?

Trekken van tand of kies met vervolgbehandeling

Je kunt je tand of kies laten trekken en vervolgens een vervolgbehandeling laten uitvoeren zoals het plaatsen van een implantaat, brug, of prothese.

Trekken van tand zonder vervolgbehandeling

Je kunt je tand of kies ook laten trekken zonder vervolgbehandeling. Hierbij loop je het risico dat tanden en kiezen gaan verschuiven doordat er ruimte ontstaat in je gebit. Ook kan de beethoogte veranderen en kun je last krijgen van tandvleesproblemen.

Vergoedingen wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt volledig vergoed door de basisverzekering als je jonger bent dan 18 jaar. Als je 18 jaar of ouder bent, dan wordt de behandeling niet vergoed vanuit de basisverzekering. In dat geval wordt de behandeling vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Het verschilt per verzekeraar wat de regels zijn en hoeveel er vergoed wordt. Wij raden je daarom aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekering om te achterhalen of je verzekerd bent voor een wortelkanaalbehandeling.

Het is belangrijk om te benadrukken dat een wortelkanaalbehandeling doorgaans succesvol is. Echter, in sommige gevallen kan een herbehandeling nodig zijn als er een nieuwe infectie optreedt of als de initiële behandeling niet volledig succesvol was. Raadpleeg altijd je tandarts voor advies en om jouw specifieke situatie te beoordelen voordat je beslissingen neemt met betrekking tot een wortelkanaalbehandeling.

Herken je deze pijnklachten? Neem dan spoedig contact op met onze praktijk om jouw klachten snel op te lossen.